Nitrox's historie

1876 De første dyk med nitrox blev foretaget.

1914-1918 Under første verdenskrig eksperimenterede tyske og engelske virksomheder med blandinger, med reduceret kvælstofindhold.

1920-1930 Dräger i Tyskland udviklede en Nitrox lufttilførsel fra en rygsæk lignende beholder til en dykkerdragt.

1940-1945 Omkring anden verdenskrig, begyndte britiske frømænd og erhversdykkere, dykning med ilt rebreathers tilpasset til semi-ITV nitrox dykning, ved at montere større cylindere og omhyggeligt indstille gasstrømningshastigheden, ved anvendelse af et flowmeter. Denne udvikling blev holdt hemmelig indtil systemet blev kopieret af civile i 1960'erne.

1950'erne dokumenteres den amerikanske flåde anvendelse af beriget luft procedurer til militær brug, af det vi i dag kalder Nitrox, i USN's dykker Manual.

1970 Wells, som var den første direktør for National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) Dykkercenter, begyndte indledende procedurer for en ilt-beriget luft.
Han udviklede også en proces til at blande ilt og luft, som han kaldte et kontinuerligt blandings system. I mange år efter Wells' opfindelse var det det eneste praktiske alternativ til partialtryks blanding.

1979 Det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) øjnene op for de mange fordele ved at anvende nitrox og offentliggjorde NOAA Wells' procedurer til videnskabelig brug af Nitrox i NOAA Dykker Manual.
Dick Rutkowski, en tidligere NOAA dykker sikkerheds officer, dannede (International Association of Nitrox dykkere) og begyndte I 1985 at undervise i brug af Nitrox til rekreativ dykning. Dette blev anset for farligt af nogle, og mødtes med stor skepsis af dykkere. I slutningen af firserne begyndte flere dykkerorganisationer at uddanne fritidsdykkere i brug af nitrox.

1991 ved Beredskabsstyrelsens årlige show (afholdt i Houston, Texas) blev udbydere af Nitrox uddannelse, forvist fra showet. Dette forårsagede en modreaktion, og en række organisationer benyttede lejligheden til at tilbydde Nitrox uddannelse uden for showet.

1992 forbød BSAC dets medlemmer at bruge Nitrox ved BSAC aktiviteter.

1990’erne var Nitrox i Danmark ikke særlig udbredt – hverken som uddannelse eller adgang til Nitrox.

1992 blev navnet (IAND) ændret til den internationale sammenslutning af Nitrox og tekniske dykkere (IANTD), T tilsættes, da den europæiske sammenslutning af tekniske dykkere (EATD) fusionerede.
I begyndelsen af 1990'erne blev disse bureauer undervisning Nitrox, men de vigtigste scuba agenturer var ikke.
Yderligere nye organisationer, herunder amerikanske Nitrox dykkere International (ANDI) - der opfandt udtrykket (Safe Air) med henblik på markedsføring - og Teknisk Dykning International (TDI) blev påbegyndtI mellemtiden fandt dykkerbutikkerne en økonomisk grund til at tilbyde nitrox: Ikke kun var det et helt nyt kursus og certificering som er nødvendig for at bruge det, men i stedet for en tank fyldes billigt med trykluft, fandt dykkerbutikkerne ud af at de kunne opkræve mere for nitrox til deres almindelige, moderat erfarne dykkere.
Med de nye dykker computere, som kunne programmeres til at tillade længere bund-tider og mindre overskydende kvælstof som nitrox gav, incitamentet for sports dykkeren at anvende gassen. Et skæringspunktet mellem økonomi og videnskabelig validitet havde fundet sted.
1993 offentliggjort Hud Diver magazine, et stort dykker blad, en offentliggørelse i en serie i tre dele - begrundelse for at nitrox var usikkert for sportsdykkere. På denne tendens, i 1992 NAUI blev den første eksisterende store rekreative dykker uddannelse agentur til at sanktionere nitrox.
DiveRite fremstillede den første nitrox-kompatibel dykker computer, kaldet broen.

1994 ændrede BSAC sin politik om Nitrox og annoncerede BSAC nitrox uddannelse med start i 1995.

1996 offentliggjorde Professional Association of Diving Instructors (PADI) officielt deres støtte til nitrox.
Andre organisationer havde annonceret deres støtte til Nitrox tidligere, men det var PADI der er etableret nitrox som en standard for rekreativ dykning.

Heldigvis har det nu, grundet den øget efterspørgsel ændret sig, så mere eller mindre alle dykkercentre fylder Nitrox .
I sine tidlige dage før introduktion til almindelige-ikke-tekniske dykkere, har nitrox været kendt af kritikere som “djævel gas” eller “voodoo gas” (et udtryk man sommetider brugte med stolthed).
American Nitrox Divers International (ANDI) anvender udtrykket “SafeAir”, men i betragtning af kompleksiteten og risici ved blanding, håndtering, analyse og brug af ilt-beriget luft, anses dette navn for uhensigtsmæssig af dem, der mener at det er ikke i sig selv “sikker” – men blot har dekompressions fordele.

Generelt om Nitrox


Hvad er Nitrox

Nitrox er en luftblanding, der består af ilt (Oxygen) og kvælstof (Nitrogen). Navnet Nitrox er opstået af sammentrækning...

Advarsel

Advarsel: Brug og blanding af Nitrox kræver uddannelse. Alt hvad står skrevet er kun retningslinier og er nødvendigvis ikke rigtige!

Forkortelser

Forkortelserne du ser på siderne, er oversat fra Engelsk og giver ikke altid 100% mening på dansk - men er oversat på bedste vis.